Information om toastmasterens tale

Information om toastmasterens tale

Hvad er en toastmaster? Toastmasteren er den person, der styrer slagets gang ved bryllupsfesten, og derfor er toastmasterens tale én af de første i talerækken.

Det er ham eller hende, der holder styr på rækkefølgen af talerne og sørger for at koordinere de indslag (taler, sange, mv.), der måtte være under middagen. Det er bl.a. toastmasterens opgave at aftale med køkken- og serveringspersonalet, hvornår de enkelte indslag passer ind. Eksempelvis er det normalt, at værten byder velkommen, før den første ret kommer på bordet, ligesom det er vigtigt, at der ikke kommer et spontant indslag lige inden en servering, så sovsen bliver kold eller isen smelter på tallerkenerne. Gæsterne henvender sig til toastmasteren, hvis de har et indslag, og vedkommende giver dem derefter besked på, hvornår det er deres tur. Almindeligvis bruges toastmasterens tale til at informere om disse praktiske ting.

Toastmasterens tale skal indholde praktiske informationer til gæsterneMange brudepar vælger at kombinere den traditionelle rolle som forlover og toastmaster, hvilket som regel betyder, at man skal holde to taler, eftersom toastmasteren altid er nummer to i den traditionelle talerække til et bryllup. Første tale er naturligvis værtens tale, og derefter tager toastmasteren over med en række praktiske informationer om festens forløb. Hvis man både er toastmaster og forlover, skal man som regel agere taler to gange, eftersom forloveren er nummer fem i talerækken til et traditionelt bryllup. Forloverens tale kommer efter brudens fars tale og brudgommens tale.

Forloveren er ofte gommens nære ven eller bror, men en “almindelig” toastmaster er som regel en ven eller en bror/søster til enten brud eller gom. Der er ikke nogen faste regler for, hvordan man udvælger en toastmaster, blot man sørger for, at vedkommende har overblik, og ikke er bange for at tale foran mange mennesker.

Hvad skal toastmasterens tale indeholde?

Det er toastmasterens fornemmeste opgave at sørge for, at brudeparret kan slappe af og nyde deres bryllup. Derfor er det toastmasteren, der sørger for, at alt kører som planlagt ude i kulissen. Navnet på toastmasteren kan være bekendtgjort allerede i bryllupsinvitationen, men ellers præsenteres man i (eller straks efter) værtens tale. Toastmasteren rejser sig i den forbindelse op, så alle kan se vedkommende, og gæsterne bedes (enten af værten eller af toastmasteren selv) om at henvende sig, hvis de har nogen indslag, de gerne vil have tilføjet til dagens eller aftenens program.
Der er ikke de store krav til toastmasterens tale, da der ikke følger en pligt til at holde en decideret tale med hvervet som toastmaster. Du skal dog være forberedt på at få rigeligt med taletid i løbet af bryllupsfesten alligevel, eftersom det er dig, der skal præsentere alle indslag. Men hvis du føler for det, er der intet i vejen for at holde din egen lille tale til brudeparret, når du takker af som den sidste taler efter middagen.

Det skal talen indeholde

  • Din indledende toastmaster tale skal indeholde praktiske informationer om aftenens videre forløb.
  • Det er vigtigt, at du har styr på tiden. Det er din opgave, at alle retter og alle indslag er overstået inden midnat, da brudeparret ifølge traditionen skal nå at danse brudevals, inden klokken slår 12.
  • Sørg for at fordele indslagene jævnt, så der ikke bliver flaskehalse eller døde perioder undervejs i festen, og så det ikke bliver presset til sidst.
  • Hold øje med, at den traditionelle talerække til bryllup bliver overholdt. Når den er overstået, taler brudeparrets familiemedlemmer som udgangspunkt før brudeparrets venner.
  • Det er vigtigt, at du under toastmasterens tale i starten af middagen gør opmærksom på, at ALLE indslag skal godkendes og koordineres af dig.
  • Hvis der dukker gæster op med uanmeldte indslag, så er det op til dig at vurdere, om de kan presses ind i tidsplanen. Du er i din gode ret til at sige nej, hvis du mener, at det ikke kan nås.

Ring med en lille klokke, når næste indslag skal præsenteres Sæt aldrig et indslag i gang, hvis et nært familiemedlem til brudeparret har forladt bordet. Vent, til vedkommende har taget plads igen.

Det er en god idé at have en klokke eller lignende til at påkalde sig opmærksomheden. På den måde slipper du for at skulle slå på dit glas hele aftenen, og du sparer på stemmen.

Få mere inspiration om at holde taler, eller se hvordan du skriver din egen personlige tale: