At skrive og holde en god takketale
Takketale

Takketaler er meget almindelige til større fester eller arrangementer, bl.a. bryllupper, konfirmationer, runde fødselsdage og jubilæer. En takketale holdes som regel af værten eller arrangementets hovedperson, og vedkommende bruger lejligheden til at takke for en række ting.

Hovedpersonen er den primære takketaler

De fleste takketaler starter med at takke gæsterne, fordi de kom, og hvis man har fået nogen gaver, kan man også takke for dem. Da fester, der lægger op til en takketale, ofte indikerer et stort vendepunkt i hovedpersonens liv, er det også almindeligt at kigge tilbage på den tid, der er gået. Her er det vigtigt, at takke venner, familie og eventuelle kolleger for den tid, man har haft sammen indtil nu. Som konfirmand kan man bl.a. takke sine forældre og sine søskende for gode minder og oplevelser. Som jubilar kan man takke kollegerne for mange gode stunder og stærkt sammenhold i medgang og modgang. Alt efter anledningen kan der være mange ting at takke for, så det er bare med at gå i tænkeboks og lukke op for taksigelseslugerne.

Det er ikke altid, at arrangementets hovedperson kan sige tak, f.eks. til barnedåb eller begravelser. I disse tilfælde er det som regel hhv. forældrene og nære venner eller familiemedlemmer, der står for takketalerne. Også her takkes der for deltagelse og eventuelle gaver eller opmærksomheder.

Hvordan skriver og holder man en takketale?

Nu synes du nok, at takketaler er en vældig god idé – og du har måske endda planer om at holde en takketale til din næste fest. Men samtidig er du lidt bange for, hvordan det nu skal gå. Der er dog intet at frygte! Du kan få gode råd til, hvordan man skriver en tale, hvis du klikker på dette link: Lær at skrive en takketale. Du kan desuden læse mere om, hvordan du holder en god og underholdende tale, hvis du klikker på dette link: Bliv god til at holde takketaler.

Gode råd

  • Husk, at en takketale ikke skal være for lang. Lav en liste over ting, som du gerne vil takke for, og sæt dem op i en rækkefølge, der giver mening for dig. Skriv derefter punkterne sammen til en decideret tale. Indflet eventuelt små anekdoter, der har med dine taksigelser at gøre, men lad være med at fortælle lange historier. Humor er altid godt, hvis en takketale skal være andet end blot en liste af punkter, der læses op.
  • Forbered dig på takketalen i nogenlunde ordentlig tid, hvis du vil sige mere end “tak fordi I kom, og tak for gaverne – skål”. Lav evt. et manuskript med fremhævede stikord og overskuelige afsnit, så du har noget at fokusere på, hvis du mister tråden under talen.

 Hvad hvis jeg ikke vil holde takketale, men sige tak alligevel

  • Hvis du istedet ønsker at hyre en professionel til at skrive og eventuelt fremføre din tale, så kan du hyre én her!
  • Hvis du ikke har lyst til at holde takketale, kan du i stedet skrive en takkesang og få dine gæster til at synge med på den. Indholdsmæssigt adskiller takkesange sig ikke fra en takketaler – hovedformålet er at sige tak. Husk at vælge en melodi, som er alment kendt, og lad være med at vælge én, der er for svær at synge med på.

http://www.underholdningtilfirmafest.dk http://www.underholdningtilbryllup.dk http://www.xn--underholdningtilfdselsdag-wtc.dk http://www.underholdningtilkonfirmation.dk/ http://www.underholdningtilfester.dk/ http://www.underholdningtilfester.dk/

Festssange og bryllupssange

Find en komplet guide til at skrive sange her

Bliv god til at holde takketaler

Læs mere her om, hvordan du bliver god til at holde en takketale

Lær at skrive en takketale

Her finder du inspiration til den perfekte takketale