Værtens tale – festens velkomsttale

Værtens tale – festens velkomsttale

Værtens tale er den første tale til bryllupsfesten. Det er værten, der byder til bords, og det er også ham eller hende, der affyrer startskuddet til bryllupsfestlighederne med en velkomst tale.

Brudgommen kan sagtens være vært og dermed er det også ham, der står for værtens taleVærtens tale er således den første tale i den traditionelle talerække til bryllup, og den efterfølges af bl.a. toastmasterens tale, brudens fars tale og brudgommens tale. Værten kan f.eks. være brudeparret eller et af deres forældrepar, så ofte skal værten holde to taler, nemlig velkomsttalen og den tale, der knytter sig til vedkommendes bestemte rolle til brylluppet, f.eks. brudgommens fars tale eller brudens tale. Så selvom man er vært, slipper man ikke for at skulle holde en “rigtig” tale under middagen!

Værtens tale skal hverken være specielt lang eller indviklet. Som regel indeholder den blot en velkomst, en præsentation af toastmasteren og eventuelt en række praktiske informationer om festens forløb. De to sidstnævnte punkter kan man dog overlade til toastmasteren. Man kan også aftale med toastmasteren, hvem der fortæller om vedkommendes rolle, hvis dette skønnes nødvendigt.

Eftersom det er værten, der byder bryllupsgæsterne til bords, kan velkomsttalen evt. holdes i det område, hvor gæsterne opholder sig inden middagen. De fleste foretrækker dog at have gæsterne solidt plantet i deres stole, før de begynder at dele ud af velkomsthilsener og vigtige informationer.

Værtens tale er ikke festens længste, og værtens velkomsttale er dermed hurtigt overstået. Som vært skal man være forberedt på festlige indslag, men hvilke? Læs videre og få en ide om, hvad der kan vente sig.

Lejlighedssange

Når en sang er skrevet til en bestemt anledning, kaldes det meget sigende for en lejlighedssang. Hvis man ikke har mod på at holde en tale, kan man vælge at skrive en sang til brudeparret i stedet.
Lejlighedssange kan enten være alvorlige eller humoristiske. Med “alvorlige” menes dog ikke, at man skal gå i dybden med ulykkelige begivenheder som sygdom, skilsmisse osv. Det kan i stedet være en smuk sang om kærligheden mellem to mennesker. Fælles for begge typer sange er, at de ikke må blive for lange – det bliver hurtigt kedeligt.

Værten skal være forberedt på sange og lumre skålsangeDet er vigtigt, at man vælger en kendt melodi, så alle kan være med. Melodien må heller ikke være for snørklet og svær at synge med på.
Hvis du ikke selv er den store digter, findes der professionelle lejlighedssangskrivere, der kan hjælpe. Du skal blot udstyre vedkommende med en liste over f.eks. episoder i brudeparrets liv og personlige egenskaber hos brud og gom, som du gerne vil have med i sangen. Man kan også købe færdigstrikkede sange til enhver lejlighed i bl.a. boghandler.

Skålsange

Når der skåles til ære for de nygifte, er det normalt, at skålen ledsages af en skålsang. I den stuerene ende af spektret med skålsange finder man “Vi skåler med vore venner” og “Så hæver vi, så sænker vi”. Til mindre traditionelle og højtidelige bryllupper kan man evt. finde de mere lumre skålsange frem fra gemmerne.

Visse skålsange synges som regel kun efter taler eller lejlighedssange. Det kan f.eks. være “De skal leve”, “For han er en af vor egne”, “Bravo Bravissimo” og “For han er så ung”.

En rigtig god tale tager kegler og giver både brudepar og gæster et godt og varigt minde. Men hvordan skriver man en fantastisk tale, og hvordan bliver man i stand til at rejse sig op og holde den, uden at man dør af skræk? Læs mere her:

  • Du kan se en gratis guide til hvordan man skriver festsange ved at klikke på dette link til vores søsterside: Festsange og Bryllupssange